Lipidele

        Lipidele joaca roluri esentiale in organism – mentinerea integritatii membranelor celulare, in structurile

hormonale, in transmiterea nervoasa si in procesul de absorbtie a nutrientilor. Sunt alcatuite din acizi grasi

esterificati sub forma de trigliceride si fosfolipide.

          Ca si in cazul aminoacizilor, o serie dintre acizii grasi nu pot fi sintetizati de organism (esentiali), sursa

lor fiind exclusiv alimentara. Acizii grasi se clasifica in saturati si nesaturati, acestia din urma fiind mono- sau

polinesaturati. Grasimile de origine animala contin mai multi acizi grasi saturati, iar cele de origine vegetala,

nesaturati. Cei polinesaturati includ si acizii omega 3, care au calitati protectoare cardiovasculare.

           Sterolii alimentari sunt, in principal, reprezentati de coleresterol si steroli de origine vegetala

(fitosteroli). Colesterolul este o substanta absolut necesara organismului, se gaseste in alimente de origine

animala, dar cea mai mare parte a poolului provine din sintezahepatica.

 

Continut de colesterol al unor alimente:

Alimentul (100 g) Colesterol (mg)
Creier (bovina)

Ficat

Branzeturi

Unt

Carne grasa de porc, vita

Lapte de vaca

Galbenus dintr-un singur ou

2000-2300

350-500

80-200

215

80-125

20

210

} else {