Glucidele

            Glucidele, numite si carbohidrati sau hidrati de carbon, reprezinta sursa de energie obisnuita si

accesibila, asigurand 50-55% din aportul energetic total. In valoare absoluta, pentru majoritatea diabeticilor,

aportul de glucide este cuprins de obicei intre 150 si 250 g/ 24 de ore; uneori, pacientilor denutriti, copiilor si

tinerilor cu diabet zaharat de tip 1 li se permit cantitati mai mari (daca si munca prestata este grea).

           Din punct de vedere calitativ, alimentele cu continut glucidic se clasifica astfel, in functie de continutul

lor si, in ultimele decenii, de indicele glicemic si de incarcatura glicemica:

         – Cele care pot fi consumate fara restrictie (necantarite): legume (cu continut mai mic de 5%);

         – Alimente consumate numai cantarite: paine, fainoasele, toate produsele din cereale, orezul, cartofii,

          leguminoasele uscate, fructele, legumele cu continut mai mare de 5%, laptele, branza de vaci, iaurt;

        – Alimente interzise: zaharul , prajiturile cu zahar, bomboanele, ciocolata, rahatul, halvaua, siropurile,

         biscuitii cu zahar, mierea, fructele prea bogate in glucide (strugurii, perele zomoase, curmalele,

         stafidele, smochinele), inghetata, bauturile comerciale cu zahar.

          Indicele (indexul) glicemic (IG) al unui aliment, caracterizeaza raspunsul glicemic postprandial

(capacitatea hiperglicemianta), raportat la un standard (aliment de referinta) care, de obicei, este glucoza sau

painea alba, al caror IG,stabilit in mod conventional, este de 100 %. Fiecare aliment are doua valori ale IG, una

in comparatie cu glucoza si una in comparatie cu paine alba. Cand alimentul de referinta este glucoza, pentru a

face conversia la indexul de referinta painea alba, IG al alimentului se inmulteste cu 1,4, iar daca

alimentul de referinta este painea alba, pentru a face conversia la indexul de referinta glucoza, IG al

alimentului se imparte la 0,7. In functie de IG, alimentele se impart in:

                                                 – alimente cu IG mare (>70%);

                                                 – alimente cu IG mediu (56-69%);

                                                 – alimente cu IG mic (< 55%).

         IG este influientat, firesc, in special, de concentratie in glucide a alimentelor, dar si de: continutul in

proteine, lipide si fibre alimentare, prezenta amidonului greu digerabil, marimea particulelor de amidon,

continutul de apa, modul de preparare a hranei etc.

         La pacientii cu diabet zaharat, alimentele cu IG<50% reprezinta baza dietei. Baneficiile alimentelor cu IG

scazut sunt urmatoarele: promoveaza senzatia de foame, contribuind la controlul ponderal, maresc

sensibilitatea la insulina, avand un efect benefic asupra controlului glicemic, diminua colesterolul seric si riscul

bolilor cardiovasculare si sporesc capacitatea de efort.

 

IG Aliment IG Aliment
100 Glucoza 75 Lasagna
25 Afine, agrise 30 Linte (varde sau rosie)
15 Alune 60 Maioneza
15 Andive 55 Mango
65 Ananas compot 65 Marmelada
50 Ananas proaspat 35 Mazare verde
15 Ardei de orice fel 65 Mamaliga
10 Avocado 15 Maslina
60 Banane 35 Mere
50 Baton de cereale (fara zahar adaugat) 60 Miere
70 Baton de ciocolata 15 Migdale
75 Biscuiti din faina alba 30 Morcov (crud)
50 Biscuiti din faina integrala (fara zahar 

adaugat)

85 Morcov (gatit)
30 Branza de vaci 65 Muesli (cu zahar sau miere adaugata)
70 Briose 9 Mustar (cu zahar adaugat)
15 Broccoli proaspat 50 Mustar (fara zahar adaugat)
60 Caise (compot) 35 Nectarine
30 Caise proaspete 15 Nuci
85 Cartofi fierti 55 Nutella
95 Cartofi la cuptor 50 Orez brun fiert
95 Cartofi prajiti 85 Orez standard fiert
15 Castraveti proaspeti murati 5 Otet
25 Capsuni proaspete 50 Paste integrale
15 Ceapa 85 Paine din faina alba
45 Cereale- integrale 65 Paine din faina integrala
70 Chipsuri 48 Paine de secara
15 Cicoare 90 Paina fara gluten
70 Ciocolata 70 Paine prajita
25 Ciocolata neagra (continut de cacao peste 70 %) 75 Pepene galben
20 Ciocolata negra (continut de cacao peste 85%) 30 Pere proaspete
25 Cirese proaspete 35 Piersici proaspete
15 Ciuperci 55 Piersici (compot)
15 Coacaze 60 Pizza
70 Cola 65 Porumb fiert
15 Conopida 15 Praz
85 Covrigei 35 Prune
70 Croissant 35 Rosii
65 Cuscus 15 Salata verde
75 Dovleac 35 Seminte de floarea soarelui
25 Dude 35 Smochine
40 Fasole verde 15 Soia (boabe)
35 Fasole uscata 55 Spaghete gatite
85 Faina de grau 15 Spanac
95 Faina de orez 65 Stafide
25 Faina de soia 45 Struguri
15 Fistic 55 Sushi
25 Fructe de padure 50 Suc de mere (fara zahar adaugat)
20 Fructoza 40 Suc de morcovi (fara zahar adaugat)
40 Fulgi de ovaz 45 Suc de portocala (fara zahar adaugat)
85 Fulgi de porumb 45 Suc de rosii (cu zahar adaugat)
60 Gem (cu zahar adaugat) 35 Suc de rosii
75 Gogosi 15 Telina
55 Gris fiert 30 Usturoi
30 Grapefruit proaspat 15 Varza proaspata sau murata
35 Iaurt 5 Vin
35 Iaurt de soia (arome de fructe) 15 Vinete
60 Inghetata cu zahar adaugat 70 Zahar alb si brun
50 Kiwi proaspat 110 Bere
30 Lapte proaspat sau praf    
Alimetele precum berea, pepenele galben sau morcovii, desi au un IG mare, au totusi un continut de zahar pur mic, 

iar consumul nu va influienta foarte mult nivelul glicemiei.