Analiza compozitiei corporale

        Corpul uman este alcatuit dintr-o varietate de tesuturi. Cantarul obisnuit arata greutatea totala a

acestor tesuturi, insa nu face o diferentiere intre ele (tesut gras si tesut slab-muschi, oase, tesutul din

compozitia organelor interne), deci nu poate sa arate care este procentul de grasime din corp. Astfel, o

persoana poate sa aiba o greutate mai mare decat este considerata normala, insa tesutul adipos sa nu fie

in exces.

        O metoda accesibila pentru a determina masa de tesut adipos (gras), de tesut adipos visceral (din

organe), tesut muscular scheletic, tesut osos, rata metabolismului bazal, indicele de masa corporala este

utilizarea unui aparat ce functioneaza pe principiul bioimpedantei-analizor de compozitie corporala.

        Dieta personalizata se bazeaza pe principii corecte de alimentatie, care trebuiesc aplicate tot restul

vietii, nu doar cateva saptamani. Personalizarea se refera la adaptarea regimului alimentar la o multime de

caracteristici individuale .

       Elemente care se iau in calcul atunci cand se personalizeaza un regim alimentar:

 ��������������������������    – in primul rand obiectivul stabilit (scadere, crestere, mentinere ponderala) ceea ce va dicta valoarea

  ��   calorica totala

     – patologie asociata (boli cronice si acute) si parametrii biologici (analize -glicemie, profil lipidic, acid uric, etc)

     – factori socio-economici, culturali si religiosi

     – preferinte alimentare -o dieta adaptata preferintelor alimentare si stilului de viata mentine pacientul

     motivat si asigura succesul pe termen lung.

     – corelatia cu efortul fizic pe care il depuneti zilnic (adica stilul de viata personal) si programul de lucru

     – factorii individuali – varsta, sexul, inaltimea- gradul de motivatie – pentru cineva lipsit de motivatie ar

      putea fi un esec total sa ii restrictionam complet alimentele care ii fac placere.

   ��  Personalizarea se obtine stabilind un nivel caloric adecvat, un anumit raport intre nutrienti, un anumit

numar de mese, anumite alimente, anumite cantitati. Pacientul trebuie sa aiba libertatea sa faca o serie de

alegeri, insa va respecta limitele impuse, bineinteles daca doreste sa obtina rezultate.