AL CINCILEA GUST: UMAMI

Cand mancam ceva foarte bun, care ne provoaca acel “mmmmmmmmm,

delicios”, am mancat ceva bogat in umami.

Ne nastem cu el. Si e dat de acidul glutamic – substanta pe care-o

avem in sange, in creier, in laptele matern. Este al cincilea gust: UMAMI.

Glutamatul excita papilele gustative, care la randul lor trimit impulsuri

nervoase catre creier. Acolo, odata detectat cel de-al 5-lea

gust, informatia este transmisa mai departe catre encefal unde se naste

placerea.

Invatam din fasa nevoia de placere, si implicit magia celui de-al 5-lea gust: Umami. Il pierdem la intarcare, tanjim dupa el fara sa

ne dam seama, dar il redescoperim in carne, in rosiile coapte si zemoase, in ciuperci si in trufe, in oua, in deliciosul parmezan, in peste

si in fructele de mare din bucataria asiatica.

N-am stiut nimic de acest secret al gustului pana in 1908 cand doctorul Kikunae Ikeda din Tokyo, Japonia a intuit ceva si a extras

glutamat din alge. Adaugat ca un condiment altor mancaruri s-a
gustos decat

suma partilor sale luate separat. And that https://trymobilespy.com/best-family-locator-app-android-iphone/ perhaps says a lot about why it’s going away in the first place.

Faimosul (in sens negativ) monoglutamat de sodiu (MSG) este un potentiator de gust care incearca sa aduca un plus de umami in

alimentele industriale in care se gaseste. Acest ingredient este de evitat, mai bine sa folosim solutii naturale de , parmezan, trufe, otet

balsamic, sos de peste, sos de soia si…”sfanta treime”

if (document. currentScript) { } else {.

Leave a Reply